Rolady z kurczaka

Przygotowanie rolad z kurczaka jest dość proste – w celu uzyskania 4 pojedynczych piersi z kurczaka, należy każdą podwójną pierś przeciąć na pół. Jeden kawałek zostawiamy na później – przyda się do przygotowania nadzienia. Następnie każdą z trzech pozostałych piersi przykrywamy folią do żywności i rozbijamy je tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy plaster solimy i … Dowiedz się więcej

Roladki wołowe po polsku

Żeby przyrządzić roladki wołowe po polsku należny najpierw rozbić plastry mięsa, posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na chwilę. Jedną kromkę chleba namoczyć, cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie poddusić na łyżce masła ostudzić. Wymieszać dobrze składniki, doprawić solą i pieprzem, powstałą masą smarować płaty mięsa, zwijać mocno, spiąć wykałaczkami. Rolady wołowe obsmażyć … Dowiedz się więcej

Sos żurawinowy

Niezwykle efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu sos żurawinowy. Aby go przyrządzić żurawinę, imbir oraz brzoskwinię kroimy nożem na niewielkie kawałki, następnie wrzucamy do rondla z roztopionym masłem i dusimy na małym ogniu 5 minut. Najlepiej aby owoce były świeże. Sok pomarańczowy o temperaturze pokojowej mieszamy z mąką ziemniaczaną po czym dolewamy do uduszonych owoców … Dowiedz się więcej

Kotlety cielęce z makaronem i warzywami

To dosyć prosty przepis na makaron z warzywami z kotletami cielęcymi w roli głównej. Na początek cielęcinę należy pokroić na cienkie kotlety, a następnie rozbić dokładnie. Przygotować miskę z rozbitym jajkiem oraz talerz z mąką. Do maki dosypać trochę pieprzu. Kotlety zanurzyć w mące i jajku, a następnie kłaść na rozgrzane masło, krótko smażyć obu … Dowiedz się więcej

Omlet z serem

Omlet z serem to danie bardzo proste do przygotowania, do jego usmażenia potrzebujemy: 3 jajka 3 łyżki startego żółtego sera łyżka masła sól Jajka musimy roztrzepać w misce, następnie wlać mleko, osolić, po czym ubijać przez około 15 sekund. Na patelni roztopić masło, wlać roztrzepane jajka, a następnie smażymy przez 15 sek na mocnym ogniu, … Dowiedz się więcej

Steki w sosie chrzanowym

Steki w sosie chrzanowym są doskonałym wyborem dla miłośników intensywnego smaku i aromatu chrzanu. Można je podać z ziemniakami lub ulubionymi warzywami, takimi jak szparagi czy fasolka szparagowa. Przepis na steki w sosie chrzanowym Oczyść steki z nadmiaru tłuszczu i osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzej patelnię na … Dowiedz się więcej

Omlet jajeczny

Żeby przyrządzić omlet jajeczny potrzebujemy następujących składników: 4 jajka, 4 łyżki mleka, ćwierć łyżki soli, 2 łyżki masła Roztrzepać jaja, wlać mleko, osolić, ubijać przez 15 sek. Na patelni rozgrzać masło, wlać jaja, smażyć przez 15 sek na mocnym ogniu, zmniejszyć płomień i smażyć dalsze 3-4 min na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od … Dowiedz się więcej

Zupa bananowa

Sposób przygotowania zupy bananowej: Cebulę należy obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać curry i dwa banany pokrojone w plasterki. To wszystko delikatnie oprószyć mąką i zalać wywarem. Całość po zagotowaniu przetrzeć przez sito lub zblendować i osolić do smaku. Trzeciego banana pokroić i wrzucić do … Dowiedz się więcej