Bigos wiejski

Jak przyrządzić smaczny bigos wiejski? Najpierw należy opłukać fasolę, zalać ja zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać wrzątkiem i ugotować, co trwa ok. 1 godz i odcedzić. Kapustę odcisnąć i jeśli jest zbyt długa, to trochę pokroić, ale nie za bardzo. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć razem z kapustą do rondla, zalać … Dowiedz się więcej

Naleśniki z dżemem i śmietaną

Do miski wlewamy mleko, następnie wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na następnie na rozgrzany na patelni olej nalewamy chochelką masę na naleśniki. Smażymy z obu stron. Naleśniki smarujemy dżemem i zawijamy, polewamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami. Składniki mąka – jedna szklanka jajka 2 szt mleko … Dowiedz się więcej

Kartoflanka

Czas przygotowania kartoflanki wynosi około jednej godziny. Sposób wykonania: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Włóż do gotującego się bulionu. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 min (aż ziemniaki będą miękkie). Grzyby namocz, osobno ugotuj. Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę w kostkę – podsmaż je na oleju. Razem z tłuszczem dodaj do zupy.Śmietanę zmiksuj … Dowiedz się więcej

Zupa bananowa

Sposób przygotowania zupy bananowej: Cebulę należy obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać curry i dwa banany pokrojone w plasterki. To wszystko delikatnie oprószyć mąką i zalać wywarem. Całość po zagotowaniu przetrzeć przez sito lub zblendować i osolić do smaku. Trzeciego banana pokroić i wrzucić do … Dowiedz się więcej

Zupa grzybowa z kluskami ziemniaczanymi

składniki 2 garście grzybów suszonych 1,5 l. wody, 3 kostki rosołowe grzybowe ok. 1 szklanki soku z kapusty kiszonej lub woda z obgotowanej kapusty na bigos 1/2 szklanki śmietanki ½ szklanki mąki pszennej 20 dag dowolnego mięsa 10 średnich ziemniaków 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól Sposób przygotowania: Grzyby krótko namoczyć, umyć i … Dowiedz się więcej

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku: Ziemniaki ścieramy na tarce lub maszynce, odcedzamy dodajemy do masy ziemniaczanej startą cebulę oraz resztę składników: śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Mięso z gulaszu drobno kroimy. Zagęszczamy sos dodając około pół szklanki wody z dobrze roztrzepaną w nim płaską łyżką … Dowiedz się więcej

Omlet z pieczarkami

Składniki: 30 dag pieczarek, 5 dag masła, 5 jajek, 5 łyżek mąki, 3 łyżki wody mineralnej, sól, pieprz, papryka drobno posiekana zielenina Pieczarki należy oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i dusić kilka minut na maśle. Doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, szczyptą papryki, dodając na końcu łyżeczkę zieleniny. Ciasto wyrabiamy z: 5 surowych żółtek, 5 … Dowiedz się więcej

Sos beszamelowy

3 szklanki przegotowanego zimnego mleka, łyżka posiekanej cebuli, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki, sól, pieprz, zielenina Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista, następnie wsypujemy mąkę, smażymy mieszając, aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Mieszając zasmażkę wlewamy mleko, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę, mieszając doprowadzamy do zagotowania się i gotujemy na … Dowiedz się więcej

Minipizza z grilla

Aby przygotować minipizze z grilla, należy rozpocząć od przesiania mąki do miski, dodać rozpuszczone drożdże do ciepłej wody i pozostałe składniki. Następnie wyrabiamy zwarte, gęste ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia. Sos pomidorowy mieszamy z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy … Dowiedz się więcej