Naleśniki z dżemem i śmietaną

Do miski wlewamy mleko, następnie wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na następnie na rozgrzany na patelni olej nalewamy chochelką masę na naleśniki. Smażymy z obu stron. Naleśniki smarujemy dżemem i zawijamy, polewamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami. Składniki mąka – jedna szklanka jajka 2 szt mleko… Czytaj dalej Naleśniki z dżemem i śmietaną

Kartoflanka

Czas przygotowania kartoflanki wynosi około jednej godziny. Sposób wykonania: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Włóż do gotującego się bulionu. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 min (aż ziemniaki będą miękkie). Grzyby namocz, osobno ugotuj. Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę w kostkę – podsmaż je na oleju. Razem z tłuszczem dodaj do zupy.Śmietanę zmiksuj… Czytaj dalej Kartoflanka