Labskaus

Labskaus to tradycyjne danie kuchni północnoniemieckiej, szczególnie popularne w Hamburgu. To rodzaj mięsnego gulaszu podawany z ziemniakami i innymi dodatkami. Aby je wykonać potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na Labskaus 750 g ziemniaków 350 g peklowanej wołowiny 150 g peklowanej wieprzowiny 2 cebule łyżka margaryny ogórki marynowane pieprz gałka muszkatołowa 1/2 ząbka czosnku 4… Czytaj dalej Labskaus

Naleśniki z dżemem i śmietaną

Do miski wlewamy mleko, następnie wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na następnie na rozgrzany na patelni olej nalewamy chochelką masę na naleśniki. Smażymy z obu stron. Naleśniki smarujemy dżemem i zawijamy, polewamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami. Składniki mąka – jedna szklanka jajka 2 szt mleko… Czytaj dalej Naleśniki z dżemem i śmietaną

Omlet z serem

Omlet z serem to danie bardzo proste do przygotowania, do jego usmażenia potrzebujemy: 3 jajka 3 łyżki startego żółtego sera łyżka masła sól Jajka musimy roztrzepać w misce, następnie wlać mleko, osolić, po czym ubijać przez około 15 sekund. Na patelni roztopić masło, wlać roztrzepane jajka, a następnie smażymy przez 15 sek na mocnym ogniu,… Czytaj dalej Omlet z serem

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami to potrawa prosta w przygotowaniu, do jej wykonania potrzebujemy: kapusta – 1 główka cebula- 2 szt. ziemniaki – 6 szt. bułka – 1 szt. jajka – 2 szt. śmietana -3-4 łyżki Główkę kapusty białej lub włoskiej podzielić na ćwiartki, wyciąć głąby i obgotować we wrzątku około 7 minut, następnie należy… Czytaj dalej Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

Omlet jajeczny

Żeby przyrządzić omlet jajeczny potrzebujemy następujących składników: 4 jajka, 4 łyżki mleka, ćwierć łyżki soli, 2 łyżki masła Roztrzepać jaja, wlać mleko, osolić, ubijać przez 15 sek. Na patelni rozgrzać masło, wlać jaja, smażyć przez 15 sek na mocnym ogniu, zmniejszyć płomień i smażyć dalsze 3-4 min na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od… Czytaj dalej Omlet jajeczny

Zabielana zupa z bułek

Do ugotowania zabielanej zupy z bułek potrzebujemy: 20 dag bułki suchej 2 litry wody lub wywar z warzyw 5 dag masła lub margaryny 20 dag śmietanki 2 żółtka zielenina sól Bułkę musimy  pokruszyć, dosuszyć w piekarniku, zalać wrzącą, osoloną wodą lub wywarem z warzyw, rozgotować. Przetrzeć przez sito. posolić. Do roztworu dodać masło a następnie… Czytaj dalej Zabielana zupa z bułek

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku: Ziemniaki ścieramy na tarce lub maszynce, odcedzamy dodajemy do masy ziemniaczanej startą cebulę oraz resztę składników: śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Mięso z gulaszu drobno kroimy. Zagęszczamy sos dodając około pół szklanki wody z dobrze roztrzepaną w nim płaską łyżką… Czytaj dalej Placki ziemniaczane po zbójnicku

Omlet z pieczarkami

Składniki: 30 dag pieczarek, 5 dag masła, 5 jajek, 5 łyżek mąki, 3 łyżki wody mineralnej, sól, pieprz, papryka drobno posiekana zielenina Pieczarki należy oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i dusić kilka minut na maśle. Doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, szczyptą papryki, dodając na końcu łyżeczkę zieleniny. Ciasto wyrabiamy z: 5 surowych żółtek, 5… Czytaj dalej Omlet z pieczarkami

Pasztet wielkanocny

Sposób przyrządzenia wielkanocnego pasztetu: Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i… Czytaj dalej Pasztet wielkanocny

Schab faszerowany

Oto sposób na przyrządzenie faszerowanego schabu: Aby przygotować faszerowany schab, należy dokładnie umyć mięso i osuszyć. Następnie długim nożem trzeba naciąć schab, tworząc tzw. kieszeń. Przygotować farsz, który składa się z żółtka, masła, namoczonej bułki, zielonego pieprzu z zalewy, podsmażonych grzybów i drobno posiekanej cebuli, ubitej piany z białek oraz posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki… Czytaj dalej Schab faszerowany