Placki ziemniaczane po zbójnicku

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku:

Ziemniaki ścieramy na tarce lub maszynce, odcedzamy dodajemy do masy ziemniaczanej startą cebulę oraz resztę składników: śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
Mięso z gulaszu drobno kroimy. Zagęszczamy sos dodając około pół szklanki wody z dobrze roztrzepaną w nim płaską łyżką mąki (sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany), ewentualnie doprawiamy maggi.

Pieczemy jeden duży placek ziemniaczany, lub dwa mniejsze. Na dobrze upieczony placek nakładamy gorącą porcję gulaszu z sosem. Przykrywam to drugim plackiem. Wierzch polewamy fantazyjnie kwaśną śmietaną i keczupem. Placki ziemniaczane po zbójnicku podajemy z surówkami.

Składniki na placki ziemniaczane po zbójnicku:

8-10 dużych surowych ziemniaków
1 średnia cebula
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
jajka – 1 szt.
sól i pieprz do smaku

Gulasz wieprzowy – 20-30 dkg mięsa
pół szklanki zimnej wody
jedna płaska łyżka mąki

Do polania placka: kwaśna śmietana, keczup