Zupa grzybowa z kluskami ziemniaczanymi

składniki
2 garście grzybów suszonych
1,5 l. wody,
3 kostki rosołowe grzybowe
ok. 1 szklanki soku z kapusty kiszonej lub woda z obgotowanej kapusty na bigos
1/2 szklanki śmietanki
½ szklanki mąki pszennej
20 dag dowolnego mięsa
10 średnich ziemniaków
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 jajko
sól

Sposób przygotowania:

Grzyby krótko namoczyć, umyć i pokroić w paseczki. Mięso pokroić w drobną kostkę. Grzyby i mięso ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi. Jeśli sok z kapusty jest czysty dodać go ze śmietaną tuż przed podaniem bez gotowania, jeśli odlany z kapusty gotować z grzybami i mięsem.

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć lub zmiksować, odsączyć, zmieszać z mąką, siemieniem, jajkiem i solą. Gdy ziemniaki są  zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki. Ciasto wyłożyć na deseczkę, nóż lub łyżkę moczyć we wrzątku, odcinać malutkie porcje ciasta, gotować w osolonym wrzątku do trzykrotnego zakipienia.