Flaki po włosku

Składniki: 1 kg flaków 100 g boczku surowego cebula 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego szklanka białego wina litr bulionu najlepiej wołowego 2 szklanki przecieru pomidorowego parmezan albo inny starty żółty ser 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, oliwa sposób przygotowania Najpierw czyścimy i kroimy flaki tak jak przy przyrządzaniu polskich flaków. Następnie gotujemy je… Czytaj dalej Flaki po włosku

Barszcz ukraiński

Składniki: 0,5 kg buraków 1 puszka koncentratu pomidorowego 0,1 kg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 0,2 kg ziemniaków 0,2 kg kapusty włoskiej 125 ml kwasu buraczanego 2 ząbki czosnku mąka, śmietana, cukier, bulion lub woda Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć na noc, ugotować do połowy miękkości (można zastąpić fasolą z puszki). Warzywa obrać… Czytaj dalej Barszcz ukraiński

Zabielana zupa z bułek

Do ugotowania zabielanej zupy z bułek potrzebujemy: 20 dag bułki suchej 2 litry wody lub wywar z warzyw 5 dag masła lub margaryny 20 dag śmietanki 2 żółtka zielenina sól Bułkę musimy  pokruszyć, dosuszyć w piekarniku, zalać wrzącą, osoloną wodą lub wywarem z warzyw, rozgotować. Przetrzeć przez sito. posolić. Do roztworu dodać masło a następnie… Czytaj dalej Zabielana zupa z bułek

Kartoflanka

Czas przygotowania kartoflanki wynosi około jednej godziny. Sposób wykonania: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Włóż do gotującego się bulionu. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 min (aż ziemniaki będą miękkie). Grzyby namocz, osobno ugotuj. Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę w kostkę – podsmaż je na oleju. Razem z tłuszczem dodaj do zupy.Śmietanę zmiksuj… Czytaj dalej Kartoflanka