Kartoflanka

Czas przygotowania kartoflanki wynosi około jednej godziny.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Włóż do gotującego się bulionu. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 min (aż ziemniaki będą miękkie). Grzyby namocz, osobno ugotuj. Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę w kostkę – podsmaż je na oleju. Razem z tłuszczem dodaj do zupy.Śmietanę zmiksuj z mąką i chochelką zupy, wlej do garnka z zupą, dodaj posiekane grzyby i roztarty czosnek, Zagotuj. Przypraw solą i pieprzem.

Składniki na 6 porcji:

bulion 1 litr
8 ziemniaków
1 duża cebula
30 dag kiełbasy śląskiej
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
1 listek laurowy
ziele angielskie, sol, pieprz, olej