Schab faszerowany

Oto sposób na przyrządzenie faszerowanego schabu:

Aby przygotować faszerowany schab, należy dokładnie umyć mięso i osuszyć. Następnie długim nożem trzeba naciąć schab, tworząc tzw. kieszeń. Przygotować farsz, który składa się z żółtka, masła, namoczonej bułki, zielonego pieprzu z zalewy, podsmażonych grzybów i drobno posiekanej cebuli, ubitej piany z białek oraz posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Mięso należy natrzeć przyprawami, a następnie nafaszerować kieszeń farszem i zaszyć. Schab należy osznurować. Tłuszcz należy rozgrzać, a mięso włożyć do brytfanny. Należy oblać tłuszczem powierzchnię mięsa, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze około 200 stopni C, często polewając sosem.

Składniki:

1 kg schabu
tłuszcz
majeranek, sól, pieprz

Farsz:

bułka kajzerka
2 jajka
łyżka masła
kilka mrożonych grzybów (najlepsze kurki)
pieprz zielony w zalewie
cebula
natka pietruszki