Pasztet wielkanocny

Sposób przyrządzenia wielkanocnego pasztetu:

Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form. Piec w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.

Składniki:

Mięso z 1 królika
Mięso gulaszowe z dzika – 0,7 kg
Wątróbka drobiowa – 0,3 kg
Cebula – 0,2 kg
Czosnek – 0,05 kg
Słonina – 0,3 kg
Jajka – 5 szt.
Czerstwa bułka – 0,15 kg
Śliwki suszone – 0,1 kg
Morele suszone – 0,1 kg
Figi suszone – 0,08 kg
Sól, pieprz, owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie