Knedle z wędzonką

Składniki niezbędne aby przygotować knedle z wędzonką:

12 dag bułki czerstwej (3 kajzerki)
35 dag mąki
2 dag margaryny
15 dag boczku wędzonego
200 ml mleka
1 jajko
5 g proszku do pieczenia
sól, majeranek, bazylia

Bułkę należy pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm i zrumienić na margarynie. Boczek ugotować, wystudzić, pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z solą. proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodać jajka i mleko i wyrobić na jednolite ciasto. Do ciasta dodać grzanki z bułki i pokrojony w kostkę boczek. Z masy wyrabiać knedle wielkości jajka, obtaczać w mące. kłaść na wrzącą, osoloną wodę i gotować powoli ok. 15 minut. Knedle podać z kapustą słodką z pomidorami lub z grzybami. Zamiast boczku można użyć innej wędzonki, np. wędzonych żeberek lub dowolnej wędzonej wędliny.