Bigos wiejski

Jak przyrządzić smaczny bigos wiejski? Najpierw należy opłukać fasolę, zalać ja zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać wrzątkiem i ugotować, co trwa ok. 1 godz i odcedzić. Kapustę odcisnąć i jeśli jest zbyt długa, to trochę pokroić, ale nie za bardzo. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć razem z kapustą do rondla, zalać… Czytaj dalej Bigos wiejski

Schab z suszoną śliwką

składniki: 1 kg schabu bez kości 200 g suszonych śliwek 100 ml czerwonego wina 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz sposób przygotowania: Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce. Śliwki sparzyć. Ostrym nożem głęboko nakłuć wzdłuż mięso w kilku miejscach i w otwory… Czytaj dalej Schab z suszoną śliwką