Bigos z cukinii

Oto przepis na bigos z cukinii:

Na dużą patelnię wlej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż cebulę oraz czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.

Dodaj pokrojoną cukinię i pieczarki do patelni. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Dodaj kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, pietruszkę, majeranek i paprykę w proszku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Na średnim ogniu gotuj bigos pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż wszystkie składniki się połączą i cukinia stanie się miękka. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, jeśli bigos wydaje się zbyt suchy.

Na osobnej patelni podsmaż kiełbasę przez kilka minut, aż się zarumieni.

Dodaj podsmażoną kiełbasę do bigosu z cukinii. Wymieszaj wszystko razem.

Gotuj bigos jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie składniki się podgrzały i smaki się połączyły.

Sprawdź i dopraw bigos solą i pieprzem według własnego smaku.

Bigos z cukinii jest gotowy do podania.

Możesz go podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, np. kotleta schabowego.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 g kiszonej kapusty, odsączonej i posiekanej
  • 200 g pieczarek, pokrojonych
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonej zieleni pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny do smażenia
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Bigos