Forszmak zapiekany

Żeby przygotować forszmak zapiekany potrzebować będziemy gotowaną lub smażoną baraninę, wołowinę, lub, cielęcinę bądź też śledzie (najpierw wymoczone, oczyszczone od skory i ości). Mięso należy przepościć przez maszynkę do mięsa z siatką z gęstymi oczkami. Kolejny krok rozgniecenie ugotowanych ziemniaków i zmieszanie ich z podsmażoną na maśle cebulą. Do tak przygotowanych składników dodajemy 2 łyżki maki, masło, kwaśna śmietanę i ponownie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy surowe żółtka, sol, pieprz do smaku i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na pianę białka i wszystko razem wymieszamy.

Tak przygotowaną masę przekładamy na posmarowaną masłem brytfannę i posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku przez około 30 – 40 min. Forszmak jest gotowy jak tylko zacznie odstawać od ścianek patelni. Forszmak zapiekany podajemy na talerz, polewając z góry niewielką ilością sosu śmietankowego z passatą pomidorową.

Proporcje na 250 g gotowanego, lub smażonego mięsa:

2 łyżki maki
2-3 gotowane ziemniaki
2-3 łyżki śmietany
2-3 jajka
1 łyżka tartego sera