Minipizza z grilla

Aby przygotować minipizze z grilla, należy rozpocząć od przesiania mąki do miski, dodać rozpuszczone drożdże do ciepłej wody i pozostałe składniki. Następnie wyrabiamy zwarte, gęste ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia. Sos pomidorowy mieszamy z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z sosem pomidorowym. Kolejnym krokiem jest ponowne zagniatanie ciasta, a następnie odrywanie z niego niewielkich kawałków, rozwałkowanie i układanie na rozgrzanym grillu. Po jednej stronie grillujemy ciasto, następnie obracamy i smarujemy odgrillowaną stronę niewielką ilością sosu pomidorowego, obkładamy boczkiem, cebulą i startym serem. Ostatecznie grillujemy jeszcze kilka minut, najlepiej z zamkniętą pokrywą grilla.

składniki:

500 g mąki
250 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki sol i morskiej
2 łyżki oliwy

dodatki:

250 g boczku wędzonego w plasterkach
cebula czerwona
pikantny sos pomidorowy
papryka
ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii
ser żółty