Omlet z pieczarkami

Składniki: 30 dag pieczarek, 5 dag masła, 5 jajek, 5 łyżek mąki, 3 łyżki wody mineralnej, sól, pieprz, papryka drobno posiekana zielenina Pieczarki należy oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i dusić kilka minut na maśle. Doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, szczyptą papryki, dodając na końcu łyżeczkę zieleniny. Ciasto wyrabiamy z: 5 surowych żółtek, 5 … Dowiedz się więcej

Sos beszamelowy

3 szklanki przegotowanego zimnego mleka, łyżka posiekanej cebuli, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki, sól, pieprz, zielenina Masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy cebulę, smażymy, aż będzie szklista, następnie wsypujemy mąkę, smażymy mieszając, aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Mieszając zasmażkę wlewamy mleko, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę, mieszając doprowadzamy do zagotowania się i gotujemy na … Dowiedz się więcej

Dip chrzanowo-twarogowy

Przepis na dip chrzanowo-twarogowy jest dosyć prosty, potrzebne nam będą następujące składniki: 3 łyżki startego chrzanu 20 dkg półtłustego białego twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko 1 łyżka posiekanego szczypiorku cukier i sól do smaku Twaróg należy zmiksować ze śmietaną, następnie dodać chrzan, żółtko oraz szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Posolić i pocukrzyć … Dowiedz się więcej

Pasztet bez pieczenia

Składniki: 40 dag wątróbki z drobiu, 40 dag chudego boczku wędzonego 40 dag ugotowanego mięsa drobiowego, kilka łyżek masła, 5-6 ząbków czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni topimy 3-4 łyżki masła i obsmażamy plasterki boczku, dokładamy wątróbkę, dusimy razem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, potem dodajemy mięso z kurczaka … Dowiedz się więcej

Kurczak po hindusku z morelami

Kurczak po hindusku Kurczak po hindusku z morelami to pyszne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i aromaty. Składniki potrzebne do przyrządzenia kurczaka po hindusku z morelami 0,5 kg piersi z kurczaka dwie duże cebule trzy łyżki puree z pomidorów smażone morele śmietanka 12 majonez curry, pieprz i sol Piersi z kurczaka kroimy w … Dowiedz się więcej

Pasztet wielkanocny

Sposób przyrządzenia wielkanocnego pasztetu: Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i … Dowiedz się więcej

Schab pieczony

Sposób wykonania prostej i smacznej potrawy jaką jest pieczony schab: Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią. Piec około 2 godzin, co jakiś czas smarując go mlekiem. Po około 1,5 godziny dodać obrane i pokrojone kwaśne jabłka … Dowiedz się więcej

Schab faszerowany

Oto sposób na przyrządzenie faszerowanego schabu: Aby przygotować faszerowany schab, należy dokładnie umyć mięso i osuszyć. Następnie długim nożem trzeba naciąć schab, tworząc tzw. kieszeń. Przygotować farsz, który składa się z żółtka, masła, namoczonej bułki, zielonego pieprzu z zalewy, podsmażonych grzybów i drobno posiekanej cebuli, ubitej piany z białek oraz posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki … Dowiedz się więcej

Minipizza z grilla

Aby przygotować minipizze z grilla, należy rozpocząć od przesiania mąki do miski, dodać rozpuszczone drożdże do ciepłej wody i pozostałe składniki. Następnie wyrabiamy zwarte, gęste ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia. Sos pomidorowy mieszamy z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy … Dowiedz się więcej

Zupa rybna z dodatkiem małż

Zupa rybna z dodatkiem małż to danie zdecydowanie egzotyczne. Aby przygotować zupę rybną z dodatkiem małż, należy pokroić cebulę na ćwiartki i podsmażyć na maśle razem z pokrojonym w plastry porem. Gdy cebula się zeszkli, należy dodać posiekany czosnek, pomidory, białe wino oraz bulion. Całość należy gotować przez około 10 minut, po czym należy dodać … Dowiedz się więcej